אודות הכנס

כנס אירכוב האינטרנט: שיטות עבודה מומלצות למורשת תרבותית דיגיטלית הוא כנס בינלאומי המאורגן על-ידי הספרייה הלאומית של ישראל ו המעבדה הפתוחה למדיה ומידע (OMILAB) באוניברסיטה הפתוחה.

מטרת הכנס - הראשון מסוגו בארץ - היא להעלות את המודעות לנושא אירכוב הרשת בארץ, ולדון בחשיבות אירכוב האינטרנט וחקר אירכוב הרשת למורשת התרבותית הדיגיטלית. אופיו הבינלאומי של הכנס מאפשר הצגת שיטות עבודה מומלצות והקשר אקדמי לאירכוב האינטרנט הישראלי המצוי עדיין בחיתוליו.

לכנס הזמנו 15 חוקרים בינלאומיים מובילים בתחום ארכוב והיסטוריה של האינטרנט משמונה מדינות: ארצות הברית, בריטניה, צרפת, הולנד, בלגיה, דנמרק פורטוגל וישראל. הרצאות המפתח תינתנה על ידי פרופ' נילס ברוגר מאוניברסיטת ארהוס, דנמרק, וע"י מארק גראהם, מנהל ה-wayback machine של ארכיון האינטרנט העולמי – שניהם בעלי שם עולמי ומסמנים את חוד החנית בתחום

במהלך שני ימי הכנס יתקיימו מושבים מגוונים העוסקים בהיבטים המוסדיים, התרבותיים והמתודולוגיים של אירכוב האינטרנט ושל חקר ארכיוני רשת וההיסטוריה של האינטרנט. הכנס ייחתם בפאנל במיוחד שידון בהמלצות ובתובנות של הקהילה הבינלאומית עבור אירכוב האינטרנט בישראל.

הכנס פתוח לקהל הרחב ויתקיים בשפה האנגלית.

את הכנס מלווה תערוכה אינטראקטיבית, אותה אצרו חוקרי המעבדה הפתוחה למדיה ומידע של האוניברסיטה הפתוחה, המסכמת נקודות ציון בעשרים שנות קיומה של הרשת בישראל, תוך שימוש באתרים שאורכבו על ידי ארכיון האינטרנט. התערוכה זמינה לכל כאן.

תוכנית הכנס

התכנסות והרשמה

מושב פתיחה

יו"ר

ענת בן-דוד,

האוניברסיטה הפתוחה

אורן ויינברג,

מנכ"ל, הספרייה הלאומית

אורן סופר,

דיקאן הפיתוח והטכנולוגיות, האוניברסיטה הפתוחה

הרצאת פתיחה

נילס ברוגר

אוניברסיטת ארהוס, דנמרק

כיוון שדפי האינטרנט נעלמים במהירות, חוקרי אינטרנט צריכים להסתמך על כך שמישהו אירכב את דפי האינטרנט הרלוונטיים להם. עם זאת, ארכיון הרשת הוא סוג ייחודי של מסמך היסטורי, וכאובייקט מחקרי יש לגשת אליו בדרכים שונות מאשר למדיה דיגיטליים אחרים. מה שנדרש הוא אוריינות ביקורתית של אירכוב הרשת. ההרצאה מתארת את המאפיינים הייחודיים של ארכיון הרשת, בהשוואה לרשת המקוונת ולסוגים אחרים של מסמכים מאורכבים ואוספי מדיה. בנוסף, נעמוד בהרצאה על כמה מההשפעות העיקריות של ארכיון הרשת על האופן שבו ניתן להשתמש בו כמקור למחקר על ידי חוקרי מדיה והיסטוריונים של האינטרנט.

הפסקה

הפסקה

מושב א: היבטים מוסדיים

יו"ר

מילכה לוי-רובין,

הספרייה הלאומית

  1. claude-moussou
    קלוד מוסו

    INA - Institut national de l'audiovisuel

    בשנת 2006, על פי חוק, הורחב חוק ההפקדה בצרפת (Legal Deposit) גם לרשת האינטרנט, ו-INA - המכון האודיו-ויזואלי הלאומי http://www.inatheque.fr שאחראי על אוספי האודיו והווידאו של צרפת, מונה לקצור את התוכן האודיו-ויזואלי ברשת האינטרנט במטרה להשלים ולהעשיר את אוספי הרדיו והטלוויזיה הקיימים. כיום, INA הוא ארכיון הרשת השני בגודלו בעולם המכיל מדיה עשירים שאורכבו מהאינטרנט. הארכיון זמין למחקר ופותחו בו כלים ייעודיים וממשקים. ההרצאה תציג באופן כללי את המסגרת המשפטית שמאפשרת ל-INA את איסוף התכנים באינטרנט, ואת האופן שבו התכנים נקצרים, מאורגנים ומונגשים לצורכי מחקר.

  2. דניאל גומז

    Arquivo.pt (the Portuguese web-archive)

    Arquivo.pt היא תשתית לצורכי מחקר שמשמרת מיליוני קבצים שנאספו מהרשת מאז 1996 ומספקת שירות חיפוש ציבורי על מידע זה. מטרתה העיקרית היא שמירה של מידע מקוון הקשור לקהילה הפורטוגזית ומדעי אירופה. האתר מכיל מידע במספר שפות, מספק ממשקי תכנות יישומים (API) כדי להקל על פיתוח של יישומים בעלי ערך מוסף. בשנת 2017, 53% מהמשתמשים שלה היו מחוץ לפורטוגל (ממשק המשתמש של האתר הוא גם באנגלית). בשנת 2017, חגגנו 10 שנים מאז תחילת הפרויקט. בהרצאה אציג סקירה של הפעילויות בעבר ובהווה ואת התוכניות לעתיד.

  3. סאלי צ'יימברז

    מרכז גהט למדי הרוח הדיגיטליים, בלגיה

    האינטרנט הבלגי אינו מאוחסן באופן שיטתי בארכיון. כתוצאה מכך, קיים סיכון סביר כי חלק משמעותי של ההיסטוריה הבלגית העכשווית יאבד לנצח. כדי למנוע זאת, משרד המדיניות המדעית הבלגית (BELSPO) מימן את פרויקט PROMISE (שמירה על מידע מקוון מגוון: לקראת פרויקט StratEgy הבלגי). מטרתו של PROMISE היא: (i) לזהות שיטות עבודה מומלצות נוכחיות באירכוב האינטרנט (ii) אירכוב אינטרנט ניסויי בבלגיה, כולל גישה ושימוש למחקר מדעי, וכן (iii) המלצות לשירות אירכוב אינטרנט בר-קיימא עבור בלגיה. ההרצאה תציג את המצב הנוכחי של פרויקט PROMISE, כולל את הממצאים האחרונים.

ארוחת צהריים

ארוחת-צהריים

מושב ב: היבטים תרבותיים

יו"ר

אן הלמונד,

אוניברסיטת אמסטרדם

  1. מייגן אנקרסון

    אוניברסיטת מישיגן

    האם ארכיוני הרשת נחשבים כמקור ראשוני כמו מסמכים היסטוריים אחרים המאוחסנים בארכיון הפיזי? או שמא עלינו להבין את צילומי ה-Wayback Machine כשחזור שנוצר על ידי רובוט, הנתון לפרשנות האלגוריתמים? כיצד זחלני רשת (web crawlers) מערערים הנחות לגבי מה שההיסטוריה והראיות מתכוונות אליו בעידן האלגוריתמים והביג דטא? בהרצאה יועלו שאלות מרחיקות לכת על מעמדו של הארכיון בעידן הדיגיטלי, על ידי השוואת השיח העכשווי של הארכיונים כ"טיול בזמן "ו"מכונות זמן" עם דימויים תרבותיים מראשית המאה ה-20, אשר ביטאו את הפוטנציאל הארכיוני של צילום וקולנוע בדרכים חדשות של אחסון, גישה וחוויית זמן.

  2. מייקל סטיבנסון

    אוניברסיטת אמסטרדם

    "מנוע הפיתוח של הכל" (Everything Development Engine) פורסם בשנת 1999. המנוע היה תוכנה לבניית אתרים אינטראקטיביים מתקדמים. הוא נבנה בפרל והיו לו תכונות “מטורפות", והוא היווה חלק מההייפ הרחב יותר של קוד פתוח. Everything היה מוזר וחתרני, אך גם חתר להיות רווחי כלכלית. שילוב זה יכול היה להתקיים רק בנקודת זמן היסטורית מסוימת. ההרצאה תציג את הקונפיגורציה של הכלכלות החומריות והסימבוליות שהולידו את Everything, ותציג ניתוח של האופן שבו כלכלות אלו מתרחבות ועוברות מוטציה בתוך הבעיה העכשווית של החזרת תוכנה כזו לחיים.

  3. קווין דריסקול

    אוניברסיטת וירג'יניה

    בשנות השמונים המוקדמות, חילופי קבצים היו סיבת הקיום של מערכות רבות של לוח מודעות (BBS). מגזינים בתחום תיארו את הרשת כמו גן העדן של ההורדות, וקראו לקוראיהם "לגזול את גלי האתר עבור תוכנה חופשית." במקום להילחם במה שמכונה "פיראטים", כותבי קוד שיתופיים עודדו את תפוצת התוכנות שלהם, וכללו בקשה אישית לתשלום עם כל אחד מהם. התומכים שיבחו את "קוד הכבוד" של Shareware, אך מאז התופעה נעלמה מהזיכרון הקולקטיבי שלנו. סקירה מחדש של ההיסטוריה של shareware מגלה חזון חלופי של תעשיית תוכנה מבוזרת המבוססת על תמיכה הדדית, אחווה, ותחושה של מחויבות מוסרית בקרב עמיתים.

הפסקה

הפסקה

הרצאת נעילה

יו"ר

ורד זילבר-ורוד,

האוניברסיטה הפתוחה

מארק גראהם

ארכיון האינטרנט

במשך למעלה מ-20 שנה ארכיון האינטרנט אוסף ומשמר תכנים ש"נולדו דיגיטליים" (“born digital”), תכנים דיגיטליים אנלוגיים (כגון ספרים, חדשות טלוויזיה, סרטים, תמונות, וכו') ומנגיש את כל אלו בחינם לכל דורש. מתוך מטרה לסייע להפוך את הרשת לשימושית ואמינה יותר, ארכיון האינטרנט משפר ללא הרף את האוסף, הניהול והפרסום של הארכיונים ברשת באמצעות ה- Wayback Machine. בהרצאה אשתף את מה שנלמד בתהליך הזה, אשפוך אור על התוכניות העתידיות, ואציע הזדמנויות לעיסוק בתחום.

התכנסות והרשמה

מושב ג: היסטוריית הרשת בסביבה של מדיה משתנים

יו"ר

זף סגל,

האוניברסיטה הפתוחה

  1. ניקולס ג'ון

    האוניברסיטה העברית בירושלים

    מקובל לחשוב שהאינטרנט מזוהה עם שיתופיות. עם זאת, התבוננות על האופן בו דיברו על האינטרנט בשנותיו הראשונות מציגה תמונת מצב של מטאפורות אלטרנטיביות ("gifting", למשל). אם כן, מתי הפך האינטרנט להיות מזוהה רק עם שיתופיות? מה זה אומר לנו על שיתוף? ומה זה אומר לנו על האינטרנט ועל היומרות הפרו-חברתיות שלו?

  2. אן הלמונד,

    אוניברסיטת אמסטרדם

    בהרצאה אסקור את התועלת של ארכיוני רשת ומאגרי תוכנה מקוונים כדי לתעד את האבולוציה של אפליקציות ושל המערכות האקולוגיות שלהם. יישומונים (אפליקציות) לנייד הפכו לצורת מדיה חשובה עבור תקשורת ושיתוף תוכן. כמדיה חולפים (ephemeral) המתעדכנים תדיר, גרסאות ישנות יותר אינן זמינות. מאחר שחנויות אפליקציות אינן מציעות אירכוב פומבי של אפליקציות, הדבר מהווה אתגר משמעותי להבנת אפליקציות קודמות ומערכות אקולוגיות של אפליקציות. עם זאת, ארכיון האינטרנט אירכב חלקים ניכרים של חנויות האפליקציות העיקריות, דבר המאפשר הזדמנויות חדשות וייחודיות להיסטוריוגרפיה של אפליקציות. בנוסף, מאגרי תוכנה כמו ארכיונים של APK מאחסנים גרסאות ישנות יותר של אפליקציות Android, שניתן להשתמש בהם לבדיקת ההתפתחות של אפליקציות. בהרצאה אציג את ההזדמנויות המתודולוגיות והאתגרים של שימוש בארכיוני אינטרנט ובמאגרי תוכנה לכתיבת היסטוריה של אפליקציות ומערכות אקולוגיות.

  3. מרתה סוורו

    אוניברסיטת פריז-ננטר

    בעשרים השנים האחרונות, המדע האזרחי התגלה כתופעה הולכת וגדלה המאפשרת את השתתפותם של האזרחים בפעילויות המוסדות להגדרת אובייקטים מדעיים. בעוד שמקור התופעה בתחומים מדעיים טהורים כגון אסטרונומיה וביולוגיה, היא מתרחבת לאחרונה לתחומים אחרים כגון מורשת תרבותית. לאחרונה, מוסדות תרבות השיקו מספר ניסויים על מנת לבנות מלאי פתוח ושיתופי פעולה באינטרנט. פלטפורמות שיתופיות אלו יכולות להתבסס על פורומים, ויקי, folksonomies או כלים אחרים של מיקור-המונים. עם זאת, יש לשים לב כי יוזמות כאלה היו לעתים קרובות קצרות וניסיוניות או שהן עברו כמה תהליכי ביניים. בשל כך, ארכיוני רשת יכולים להיות שימושיים מאוד על מנת למפות את התופעות האלה בזמן ולזהות מגמות ארוכות טווח בהיבט ה"עריכתי" של פלטפורמות אלה.

הפסקה

הפסקה

מושב ד: גישות חישוביות למחקר אירכוב האינטרנט

יו"ר

דניאל גומז,

Arquivo.pt

  1. ענת בן-דוד

    האוניברסיטה הפתוחה

    בשנים האחרונות חוקרים מתארים את עליית השימוש בשיטות מחקר חישוביות במדעי הרוח הדיגיטליים כשינוי פרדיגמטי המכונה "המפנה החישובי". עם זאת, האם נדרש "מפנה" דומה לחקר ארכיוני רשת, בהינתן שהרשת הנה מדיום חישובי מלכתחילה? בהרצאה זו אסביר מדוע, למרות ההתאמה המבנית הגלויה, החיבור בין ארכיוני רשת ושיטות חישוביות הוא למעשה כישלון ידוע מראש. לאחר שאתווה כמה מהאתגרים שמרחיקים חוקרים משימוש בשיטות חישוביות למחקרי ארכיון רשת, אטען כי חיבור זה בין המדיום לשיטה יישא פרי רק אם השיטות החישוביות יותאמו במיוחד לענות על האופי הייחודי של הרשת המאורכבת. בנוסף, אציע ארבע שיטות חישוביות שתוכננו במיוחד לחקר ארכיון האינטרנט, ואסביר את יעילותן בהרחבת היקף החומר הנחקר, והקשריו האנליטיים. לסיום אדון במגבלות הגישה החישובית במענה לשאלות היסטוריות באמצעות ארכיוני רשת.

  2. קוונטין לובה

    טלקום פריז טק

    ההרצאה תעסוק בחקר הקורפוס של ארכיוני האינטרנט הקשורים לפעילויות מקוונות של אוכלוסיות מהגרים. בקבוצת המחקר שלנו אנו עוקבים אחר הרעיון שמבנה ותוכן של ארכיוני אינטרנט יכולים להיות חדירים להשפעות של זעזועים ושל אירועים חיצוניים, התגייסות פוליטית וחברתית וכדומה. בהקשר זה, אנו מציעים מתודולוגיה המבוססת על אובייקט חדש בשם "רסיסי רשת" (Web Fragments) כדי להתמודד עם קנה מידה רחב של נתונים וכדי לאפשר הבנה משמעותית של הנתונים, עבור משתמשים שאינם בתחום מדעי המחשב: סוציולוגים והיסטוריונים.

הפסקה

הפסקה

מושב ה: היבטים חברתיים

  1. סופי גייבל

    אוניברסיטת מרסיי

    התפתחות האינטרנט בסוף שנות התשעים של המאה ה-20 פתחה בצרפת מרחב חדש של זיכרונות על ההגירה מצפון אפריקה: סיפורים על מהגרי עבודה ובני משפחותיהם המתגוררים בשכונות עוני בפאתי הערים הגדולות בשנות השבעים, עליית המורשת התרבותית של ארצות המגרב, וכן זיכרונות של מאבקים אנטי-קולוניאליים ותנועות אנטי-גזעניות. זיכרונות אלה ניפצו את הקונצנזוס המוסדי סביב צרפת כמדינה המקבלת את פני המהגרים בזרועות פתוחות. הואיל והאינטרנט ממלא תפקיד חיוני באופן ייצוג העבר, המכון הלאומי לאודיו-ויזואל והארכיון הלאומי של הספרייה הלאומית של צרפת מהווים מקור מהותי עבור היסטוריונים בני זמננו בעידן של המאה ה-21. על בסיס הגישה החברתית והמחקר האיכותני, ההרצאה תתמקד בסוגיות קולוניאליות ופוסט-קולוניאליות דרך הפריזמה של זיכרונות ההגירה מצפון אפריקה באינטרנט הצרפתי מ-1999 ועד היום.

  2. פטר וובסטר

    חוקר עצמאי

    הופעת ארכיון האינטרנט, ובמיוחד זמינותם של נתונים היסטוריים בקנה מידה עצום על הרשת וההיפר-קישורים המחברים אותם, פותחים בפני סטודנטים של רשתות היסטוריות אפשרויות חדשות, כולל רשתות של ארגונים ושל אינדיבידואלים דתיים. ההרצאה תציג מחקרים שנערכו לאחרונה על שני היבטים של הפרוטסטנטיות השמרנית בבריטניה – הכנסיות של צפון אירלנד והתנועה הבריאתנית בבריטניה כולה – כדי לתאר סדר יום למחקר עתידי של ההיסטוריה הדתית העכשווית, כפי שהיא משתקפת בשרידי האינטרנט בעבר.

  3. דנה דימינסקו

    טלקום פריז טק

    מסת הנתונים שמקורם באוכלוסייה בתנועה ובפזורה עולה לעתים קרובות במחקר, ומהווה אתגר הולך וגובר לשיטות העבודה המסורתיות במדעי הרוח והחברה. האתגר מתבטא גם בקטגוריות, בפרדיגמות ובגישות האתיות. כיצד נוכל לנצל את "חומר הגלם" החדש במחקר שלנו על הגירה? מהי הדרך הטובה ביותר לארגן את הביטוי של נושאים ומתודולוגיה בהקשר זה? כיצד ניתן לבטא את השיטות החדשות שיובאו מהמדעים המדויקים (עיבוד סטטיסטי, ניתוח גרפים) עם המחקר האיכותני, איתו הם מתנגשים לפעמים? לבסוף, ובאופן כללי יותר, אילו מושגים אפיסטמולוגיים אנו יכולים להציע כדי ללוות את התפתחותה של הדיגיטציה, והאם אנו יכולים לדבר על תיאוריה דיגיטלית של הגירה המבוססת על ארכיון הרשת?

ארוחת צהריים

אורחת צהריים

שולחן עגול

מנחה

ענת בן-דוד ,
האוניברסיטה הפתוחה

בהשתתפות:
נילס ברוגר

אוניברסיטת ארהאוס

ולרי שייפר

C2DH, University of Luxembourg

ערן סורוקה

ערוץ עשר

ירון דויטשר

הספרייה הלאומית

דוברים

נילס ברוגר

אוניברסיטת ארהוס,
דנמרק

Niels Brügger is Professor in Internet studies and Digital Humanities, and head of the Centre for Internet Studies as well as of the internet research infrastructure NetLab, Aarhus University, Denmark. His research interests are web historiography, web archiving, and media theory. Within these fields he has published monographs and a number of edited books as well as articles and book chapters. Recent publications include Web25, a themed issue of New Media & Society, The Web as History: Using Web Archives to Understand the Past and the Present (edited with Ralph Schroeder, UCL Press 2017), and Web 25: Histories from the first 25 years of the World Wide Web (Peter Lang 2017). He is co-founder and Managing Editor of the newly founded international journal Internet Histories: Digital Technology, Culture and Society (Taylor & Francis/Routledge).

מארק גראהם

ארכיון האינטרנט

Mark Graham has created and managed innovative online products and services since 1984. As Director of the Wayback Machine, at the Internet Archive, he is responsible for capturing, preserving more than 1 billion new web archives each week and helping millions of people discover and use them, Mark was most recently Senior Vice President with NBC News where he managed several business units including GardenWeb and Stringwire, a live, mobile, video platform for collaborative citizen reporting. Mark was Senior Vice President of Technology with iVillage, an early Internet company that focused on women and community. He co-founded Rojo Networks, one of the first large-scale feed aggregators and personalized blog readers (sold to Six Apart.) In the early days of the net he managed technology and business development at The WELL and led their effort to build the first web-based interface for online forums, and also helped bring the pre-web Internet to millions of people by running AOL's Gopher project as part of their Internet Center. He managed technology for the pioneering US-Soviet Sovam Teleport email service and co-founded and managed PeaceNet, one of the first online communities for progressive social change, and later IGC.org, one of the world first ISPs. He also co-founded the global NGO, APC.org. Mark's early training and experience with computer-mediated communications was acquired while he served in the US Air Force, spending more than 3 years working at the Air Force Data Services Center at the Pentagon. Mark's nonprofit work includes volunteering with the open education library http://oercommons.org and as an advisor to http://openrecoverysf.org

ענת בן-דוד

האוניברסיטה הפתוחה

Anat Ben-David is a senior lecturer in the Department of Sociology, Political Science and Communication. She is co-founder of the Open University's Open Media and Information Lab (OMILab). Focusing on New Media, her primary research interests are history and geopolitics of the Web, Digital STS, social and political studies of social media, and digital and computational methods for Web research.

סלי צמברס

Ghent Centre for Digital Humanities, Belgium

Sally Chambers is Digital Humanities Research Coordinator at Ghent Centre for Digital Humanities, Ghent University, where she coordinates Belgian participation in DARIAH, the Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities. Her role in the PROMISE project is related to the provision of research access and use of the pilot Belgian web-archive.

דנה דימינסקו

טלקום פריז טק

Dana Diminescu is Senior Lecturer/Associate Professor in sociology at Télécom ParisTech engineering school. At present she is director of DiasporasLab and member of the Cultural Analytics programm at IPAM/UCLA .She is known for her work on the “connected migrant”, (her empirical work enabled her to approach varied fields ranging from uses of mobile phone and voice IT, Internet, m-transactions by migrants in a variety of transnational and local use situations: mobility and mobilisation, integration strategies, cross-bordering, web diasporas, ethnic business, migration lifecycles) and for a number of epistemological and methodological innovations in her research, questioning classical theories in migration studies. In particular, she designed and co-ordinated the e-Diasporas Atlas project, which was first runner up of its category for the 2012 Digital Humanities Awards. Websites:
http://www.e-diasporas.fr/
https://remi.revues.org/6961
http://ssi.sagepub.com/content/51/4.toc

קווין דריסקול

אוניברסיטת וירג'יניה

Kevin Driscoll is an assistant professor in the Department of Media Studies at the University of Virginia. His research explores popular culture, political communication, and networked personal computing. Last year, he published a technical and cultural history of the French Minitel system with Julien Mailland from Indiana University. Currently, he is writing a book tracing the pre-history of social media through the dial-up bulletin board systems of the 1980s and 1990s.

ערן סורוקה

ערוץ עשר

ערן סורוקה הוא העורך הראשי של 10.TV . האתר של ערוץ 10, אחד הערוצים המסחריים בישראל. בשנת 2013, לאחר 17 שנות עבודה כעיתונאי, עורך ועורך ספורט ראשי בדפוס ובאינטרנט, הצטרף סורוקה לערוץ 10 כמנהל לשכת החדשות הדיגיטלית, ובשנת 2016 מונה לעורך הראשי של האתר, ואחראי על החלפת הפלטפורמה הדיגיטלית של הערוץ לאתר חדש ומשופר. סורוקה קיבל את התואר השני מאוניברסיטת תל-אביב בתקשורת פוליטית בשנת 2009, לאחר שסיים תואר ראשון בתקשורת ומדעי המדינה בשנת 2006. בשנת 2010 הוא השתתף גם בתכנית ה- IVLP לעיתונאים של מחלקת המדינה האמריקנית. בעבודתו היומיומית, כפי שעשה בלימודיו, סורוקה חוקר וחווה ממקור ראשון את העולם המשתנה במהירות של המדיה הדיגיטלית.

סופי גייבל

אוניברסיטת מרסיי

Dr. Sophie Gebeil is a senior lecturer in contemporary history at Aix Marseille University (France). She teaches at the Higher schools for professors and educators and she oversees the «Visual studies and Digital humanities» workshop at the Telemme research laboratory (AMU CNRS, UMR 7303). She is working on how the past is portrayed online, through studying memories, and heritage from minority groups on French web archives.

דניאל גומז

Arquivo.pt, Portugal

Daniel Gomes started Arquivo.pt (the Portuguese web-archive) and currently leads this public service. His PhD thesis in Computer Science focused on the design of large-scale systems for the processing of web data. He has been a researcher in web archiving and web-based information systems since 2001.

אן הלמונד

אוניברסיטת אמסטרדם

Anne Helmond (@silvertje) is Assistant Professor of New Media and Digital Culture at the University of Amsterdam. She is a member of the Digital Methods Initiative and App Studies Initiative research collectives where she focuses her research on the infrastructure of social media platforms and apps. She currently holds a Veni grant from the Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO) for the project ‘App ecosystems: A critical history of apps’ (2017–2020). More info: annehelmond.nl

ניקולס ג'ון

האוניברסיטה העברית בירושלים

Nicholas John is a Senior Lecturer at the Department of Communication at the Hebrew University of Jerusalem. He is the author of the award-winning book, The Age of Sharing, which traces the emergence of “sharing” as a key cultural concept for the digital age. He also studies disconnectivity, in particular politically-motivated unfriending on social media platforms.

קוונטין לובה

טלקום פריז טק

Quentin Lobbé is a PhD candidate at Télécom ParisTech engineering school. He graduated from the University of Technology of Compiègne in 2013 with a master's degree in Data Mining & Data Visualization. Supervised by Pierre Senellart & Dana Diminescu, he works at the intersection between Social Sciences and Computer Sciences by studying digital traces of migrations through the exploration of Web archives corpora.

קלוד מוסו

INA - Institut national de l'audiovisuel

When the Web Legal Deposit was implemented in France, Claude Mussou was appointed as coordinator of the web archiving activities at Ina. Since 2015 she is head of Inathèque, Ina’s department that makes all the collections available for research. (http://www.inatheque.fr)

מייגן אנקרסון

אוניברסיטת מישיגן

Megan Sapnar Ankerson is an Assistant Professor in Communication Studies at the University of Michigan. She is the author of the forthcoming book Dot-com Design: The Rise of a Usable, Social, Commercial Web (NYU Press, July 2018) and co-editor of the journal Internet Histories: Digital Technology, Culture and Society. https://lsa.umich.edu/comm/people/regular-faculty/ankerson.html

ולרי שייפר

C2DH, University of Luxembourg

Valérie Schafer is Professor of Contemporary European History at the C2DH (Luxembourg Centre for Contemporary and Digital History) at the University of Luxembourg since February 2018. She was previously researcher at the French National Centre for Scientific Research (CNRS), where she led the Web90 project, dedicated to the history, memories and heritage of the Web of the 90s in France (https://web90.hypotheses.org) Her main research interests are the history of Internet, of the Web, of Digital Cultures and the Born-digital heritage, especially Web archives.

מרתה סוורו

אוניברסיטת פריז-ננטר

Marta Severo is Associate Professor in Communication at the University of Paris Nanterre where she is in charge of the Open Data mission. She is a member and Deputy Director of the Dicen Laboratory. She actively participates in the research of the laboratory by coordinating the cultural heritage, cultures and archives subject areas. Her research focuses on action research in social sciences through web-based data. Her research activities focus on two thematic areas: (i) the collaborative construction of cultural heritage and memories on the web and (ii) the digital representations of place and space. She counts several publications in national and international journals. She has recently edited the books Patrimoine culturel immatériel et numérique (L’Harmattan, 2017) et Traces numériques et territoires (Presses de Mines, 2015). Website: www.martasevero.com

מייקל סטיבנסון

אוניברסיטת אמסטרדם

Michael Stevenson is a web historian, and Associate Professor of New Media & Digital Culture in the Media Studies Department at the University of Amsterdam. His work is broadly about the roots and foundations of media practices, genres and forms that are considered ‘web-native’ or otherwise specific to the new media landscape. He is currently working on 'The Web that Was,' a project funded by the Dutch National Science Foundation (NWO), about the Perl programming language and the early web. He is still learning.

פטר וובסטר

חוקר עצמאי

Dr. Peter Webster is an historian of contemporary British religious history, based in the UK. He has published widely on: religion, politics and national identity; on evangelical Protestantism, and on the impact of the archived Web on historical practice. He is founder and managing director of Webster Research and Consulting, helping libraries, archives and universities provide better digital services for their researchers. https://peterwebster.me/about/

מיקום והגעה:

כתובת:

קריית אדמונד ספרא, ירושלים, ישראל 9139002
קמפוס גבעת רם, האוניברסיטה העברית

קווי אוטובוס: 7, 7א, 9, 14, 35, 35א, 42, 66, 66א, 68